Wednesday, 12 December 2012

Daftar Nikah

Selesai sudah majlis, penat tak yah cakap la...Tuhan je yang tahu. Kami tak ramai adik beradik sebab tu kerja2 mengemas pun kami juga. Nasib baik guna katering, kalau rewang mau aku pun tunggang terbalik ni. Lepas 2 hari menjadi somi isteri kami g pejabat agama nak daftar nikah. Benda yang perlu dibawa:
  1. Surat Nikah / salinan
  2. Kad Pengenalan suami isteri / salinan
  3. 2 keping gambar tiap seorang bertudung/bersongkok ( x bersongkok pun xpe klu kt kedah) tapi  bersongkok lebih baik
Isi borang untuk dapat kad pintar/kad nikah. Dia bagi resit, bila ambil kad nanti serahkan resit tu. Masa daftar untuk bernikah dulu dah bayar RM40 untuk kad. Tunggu 3 - 5 bulan baru dapat....lamanya... Tahun depan lah baru dapat, kehulu hilir kena bawa surat nikah yg besar tu dulu... Negeri lain sama juga ke? Yang penting semua dah settle, nanti siap boleh balik kampung ambil. Satu lagi..pengantin kena ambil sendiri, tak boleh wakil tolong ambilkan.

muka berseri jer lepas daftar nikah...

9 comments:

  1. kami belum pergi buat pun lg..
    know what, surat nikah pun tok kadi tu xbg masa nikah itu hari..
    apa daaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa ye ke...bkn ke kena daftar nikah dlm ms 7 hari lepas kwin. Rasanya imam tu tolong daftarkan kot. Dia nk simpan wt pe...

      Delete
    2. xtahu lah...
      lg 2 minggu baru nak pergi pjbt agama... tgu cuti.. hehe

      Delete
    3. Diyana, masa nikah haritu pun tok kadi tak bagi surat nikah. Tok kadi hantar terus kat pejabat agama. Dalam dua minggu baru siap. Haritu pergi dah pejabat agama, tak cukup dua minggu lagi. Jadi tak siap lagi. Untuk kad kahwin pula kena buat kat bangunan bank islam yang dekat ngan stesen ketapi ipoh tu

      Delete
    4. Owh yeke... thanks bg info ya Zarith..
      dah lebih sebulan dah kawen ni, mmg igt nak pergi pjbt agama next week... hope semua ok lah...
      nak settle cepat (^_^)
      inshaaAllah

      Delete
  2. yana; sama la dgn cik bin.. lps nikah mmg tok kadi xde bg pape.. sbrg kertas pn tidak..
    apetah lg copy sbg bukti .. dh lps majlis baru le perasan .tu pn sbb adik ipar husband yg bertnye npa xde bg salinan.. dn yg pengantin perempuan xde sign ape2 dokumen pun..
    agak pelik jg rsnya..

    dh beberapa ari lps nikah bru la pi tnya saksi ms kawen tu .. dia ckp x yah dok risau la..
    nnt lps 2 mgu pergi je tnye PAID gombak.. jwpnnye mmg x meyakinkan cik bin..

    cik bin try la call PAID shah alam.. katenye, biasa nye sijil nikah siap dlm 2 mgu..
    so, husband ckp, kite x yah pening2 fikir.. dh lps 2 mgu nnt kite call PAID, xyh dh call kadi.

    so, lps naik kje 2 mgu cuti, baru la, cik bin call PAID gombak.. cek ic husband, dia ckp dlm proses buat sijil.. dia suh call blk dlm jumaat ni or isnin dpn... ooo lega skit..

    cik bin tau, kene dtg suami isteri utk amik sijil, tp kat PAID gombak blh je amik tanpa pasnagn dgn syarat... isteri kne ade surat wakil dr suami mengatakan isteri yg ambil n copy ic suami..

    moral of the story :.. JAIS selangor skang kan dh buat daftar nk kawen dgn online.. ade yg kate, ms kat borang tu pihak perempuan dh sign, so, ms kite nk nikah tu, x perlu la sign lg...

    dan kadi sendiri yg pegi submit borang nikah tu slps msjlis nikah.. so, sng pd pengantin laa..
    mmg lenggang kangkong la xde salinan nikah spi laaa nii haa....hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita almost the same je kan...
      gamble je ke hulu ke hilir... yg penting dah sah.. hehe

      itu lah, next 2 week nak pg pjbt agama lah... dh lebih sebulan pun kawen ni.. hehe

      Delete
    2. ooo gitu ye...panjang gak kisahnya...tggu 2 minggu pula...
      xpe klu dorg ckp mcm tu, nk g mn risau jg kan
      Nona lepas je nikah, sain n terus dpt sijil masa tu jg
      Lain tempat lain caranya...

      Delete
  3. Kalau ikutkan kena ambil sendiri surat nikah tu. Tapi bila gi tanya pejabat agama, dia cakap kalau nak wakilkan, kena tulis surat n kita tanda tangan. Saya dah tulis surat suh ayah ambilkan nanti... sebabnya dah takda cuti nak pegi ambil sendiri..

    ReplyDelete