Thursday, 7 February 2013

DIY bunga dip & tempahan

Akhirnya siap gak bunga telur...100pcs. Mula ingat nak wt guna crepe paper je, tp xjd sb customer duk dkt rumah mak mentua nti sama lak dgn bunga telur kenduri aku dulu. Cari idea lain lah sama lak dh le warna tema lebih kurang je..biru & grey. So aku ambik keputusan buatkan dia bunga dip, walaupun agak remeh & kos jg tp sb dia byk tolong waktu kenduri seblh hubby aku tak berkira sangat...agak2 lepas modal je. Minggu lepas siap hantar...fuhhh lega, mmg siap tepat pada masanya sebelum aku g family day,  klu tak susah hati sb majlisnya cuti CNY ni...

Sebelum tu meh nak tunjuk diy nak buat bunga dip...b2b yg masih mencari2 idea untuk bunga telur, hantaran @ HB mana tau nk try buat kan...jom kita share... :)

Bahan wajib ada Q-Dip, Dawai

1. Utk bentukkan kelopak bunga besar boleh guna botol atau benda yg berbentuk silinder,   utk bunga ni lebih kurang 3 cm diameter (ikut nk bunga besar mana guna botol besar skit) dan utk bunga kecil aku guna marker lebih kecil dari bentuk dr bunga besar tu dlm 1.5 cm diameter . (Bunga kecil boleh lilitkan dawai pd marker sebyk 3 kali(kalau nak 4 @ 5 kelopak lilit lg) utk terus jg bentuk bunga (lebih jimat masa dan jimat penggunaan dawai...bunga besar kurang sesuai nk lilit 3 4 kali sb kita nak letak kudup bunga di tgh2 nya.


2. Buat banyak2, ambil 4 5 kelopak bulat tu kemudian bentukkan menjadi kelopak yg kita nak, tips jimat masa. Aku buat kelopak bentuk love, boleh je nak buat bentuk bujur ke panjang hujung ke, ikut bunga kita nak buat lh ye...


3. Contoh bunga besar & kecil utk bunga dip kita nanti...


4. Pastu celup bunga dlm Q-dip masa celup tu, buat pelan2, angkat pun pelan2 juga na, tp yg le pelan sgt...nti dip cepat keras, klu boleh tutup kipas masa proses celup ni...rasa mcm dlm sauna ms proses ni...fuhhh


5. Lepas celup, biar bunga dip betul2 kering. Jgn gatai tangan nak pegang nti jd x cantik, cepat koyak silap2 kena celup lg hasilnya jd kureng skit... Utk lebih menarik skit boleh taburkan glitter sebelum dip mula menggeras. Susun ats span biar bunga kering...


6. Bila kering, cantum kelopak utk bunga besar... , terpulang lh nak bunga brapa kelopak...sebelum cantum letak kudup bunga di tengah2. Utk bunga kecil pula boleh letak manik.


7. Kemudian boleh lah gubah bunga dip ikut suka hati kita nak mcm mana...


8. Dh siap jd bunga telur :) masa utk packaging...cucuk b.telur ats polistren bg tegak x le bunga kita rosak nti...mcm ni boleh le sb COD. Kalau pos xleh guna kekdah ni...hehe


9. Dah siap pack 3 kotak utk 100 pcs....mmg ngam2 je. Dengan siapnya tempahan ni...rasa mcm nk jerit je yeahhhhh.....aku sudah bebasss...bebas dr segele-gelenyeee....hahaha penot wooo jari sakit, badan sakit, kepala sakit....rehat seminggu 2... sebelum misi lain plk....(hmmm ada lg igt dh abis...) Yeayy leh g family day dgn senang hati...lalalala

21 comments:

  1. wow....cantiknyer lah....rajinnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi pengantin baru...nk diy lg x hehe
      kita buat ni pun sb ada org tempah...

      Delete
  2. kemain gigih ye nona. syabasss.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari duit lebih lps kawin nana hahaha...

      Delete
  3. Wah Nona...
    chantek ok!!! kreatif la Nona...dun wori...WE akan order tak lama lagi hehehe

    ReplyDelete
  4. rajin nye cik nona kiteee..cantik la tu..geram!

    ReplyDelete
  5. kretip n rajin sungguh sis nonan ni tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pun buat yg simple je,x guna byk bunga

      Delete
  6. serius cantik (^_^)
    best nya.. nak kenduri semula boleh x?? hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha diyana boleh2 masa anniversary plk ye...
      kenduri cukur jambul anak pun boleh jg...ehemmm hehe

      Delete
  7. cantik laa....kretif!!
    ske tengok cara kerja nona....shida setia menanti setiap aktiviti yang nona buat!!
    ske2....nnt boleh laaa tempah...hehehe

    jom singgah ke blog shida....http://rashidahazran.blogspot.com/...shida dh fllow nona... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih shida...alaa biasa2 je la...
      aaa nk tempah? pengsan terus....hahaha

      nti nona lwt blog shida pula... :)

      Delete
  8. wah kak..sgt kreatif ok. cantik :)
    http://princessvanilla.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq zymah..nti kita exchange link k

      Delete
  9. cantiknye..kos st berape nie..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos mahal skit... + nk buat tu yg remeh

      Delete
  10. blh email kt sy...berapa modall yg nona guna untuk 100pcs bunga dip ni...berapa botol dip yg nona guna....
    klu x keberatan...email la kt i... ilham_apple@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Kat mane ad jual dy pnye colour to

    ReplyDelete