Tuesday, 29 January 2013

Kuih sayang suami...

Dah jadi bini orang ni kena rajin ke dapo...rajin lah sgt aku ni kan :p . Tapi bab2 baking ni mmg rajin dari biasa. Luar biasa rajinnya kalau boleh hari2 nak buat kek. Melampau...gomok den nti. Sib baik weekend je ada masa nak baking2 ni.  Konon dh mcm Anna Olson pastry chef tu...aku n hubby suka sgt ngadap 707 atau 703 channel. Tak tau lah nape mmg suka sgt kalau ada rancangan masak2 ni.

kuih apam sayang somi...nama xleh blah kan.  1st kuih utk hubby lps jd puan sri

Sebelum ni dh mcm2 jenis kek dah buat, penah bg family en.abg tiap kali dia blk kg. Tunjuk bakat konon...ehh bkn laa masa tu tgh asah bakat. Kalau jd bagi, klu tak jd campak tong sampah juga...Lepas kawin ni nak try resepi lain lah...asik kek je. Kebetulan 2 minggu lepas semua anggota keluarga en.abg, bkn family dia je...tapi semua family sebelah ibu mertua ku iaitu keluarga besar Hj. Abdullah & Hjh. Zainab (arwah atuk n wan en.abg) nak adakan family day awal bln 2 nti....Jumaat ni lah tarikh nya 1-3 Feb 2013 di PD. Wow...ramainya sedara dia....nak buat family day siap ada meeting, ada minute ada paper work, ada penaung, pengerusi n ajk bagai... wpun atuk n wan dah tak de tapi pertalian saudara sesama dorg mmg rapat...sonok plk tgk...sb family aku tak lh seakrab dorg....dari mak, bapa sedara...hingga ke sepupu2 semua mmg close sgt...nti aku update pasal family day pula ye...

Meeting siap kena bawa potluck tiap sorang...sbg pengantin baru mmg wajib lah kena bawa kan...tak kan dtg lenggang kangkung je...hr sebelumnya dh siap beli bahan2...pagi esoknya bangun awal nak buat cream puff...lain kan, hahaha lain lah sgt...1st time lak tu...kira ni bkn masa nk buat ujikaji lg dah...jadi aku bw... tak jadi masuk tong sampah jawabnya...Leceh juga mula2 nak siapkan cream dulu..baru buat pastry...akhirnya lepas 1st trial..yehaaaa berjaya juga...igtkan puff aku tak naik....tp berkat sabar cantik gebu pula naiknya...sb pastry agak lama juga 20 min api ats bwh, klu masih putih ats kena 15-20 min api ats pula....klu tak g mana ok, kelam kabut juga nak siapkan puff sb nak kena bertolak ke Bahau utk meeting di rumah Acik kena ada di sana pukul 3.30 ptg. Siap semua dlm kul 2, siap2 mandi mekap cantik2 :p dlm kul 2.30 ptg baru kuar rumah. Dan satu lagi......jem la plk highway dr kl smp tol senawang...kul 4.30 baru smpai. Tapi lega sebab aku jalan bawa cream puff...x lenggang kangkung je hehehe....bagaknyeeee...eeee xkuaseee...hahaha...

cute cam tuannya hahaha poyo...so creamy tau.. :p
Satu lagi menu sempat buat minggu lepas...acara menggemukkan suami kita hahahaha jahatnyaaaaa.... tp ada unsur kasih sayang di situ hehehe....sgt sedap resepi muffin ni cheddar cheese muffin...hmmmm mmg gebu mcm suami sayaaaa.....dan mmg betul dan tepat jangkaan ku habis muffin tu di bahamnya....

tgk pun dh gebukan...
p/s: resepi nti kita kongsi bersama :)

15 comments:

  1. wah..hebat nye air tgn puan sri..menjadi belaka kuih nye..untung la dato sri berbinikan nona :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha untung naikkan kg dato sri

      Delete
  2. nak sgt baking.. tp incik somi kudukut xmau kuar duit beli oven.. dia suh tgu dia byk duit.... sabor je laa dek non...
    skrg men steam2 je dulu...
    merosakkan rice cooker... muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli je oven cap ayam dulu...dh tahap martha steward br upgrade oven lg hehehe

      Delete
    2. tu laa pasal....yg cap hayam tu pun dia xmau pg survey....
      byk nor alasan dia tu....
      pastu sibuk buat kenyataan, kalau raya saya kena buat biskut raya... ish3 *geleng kepala*

      Delete
    3. biskut raya paling malaihh sb lmbt...mau tdo seblh oven

      Delete
    4. tahu xpe..... alahaiiii~
      cmne laa gamaknye gaya nak raya tahun ni kan
      *ttbe masuk bab raya* LOL

      Delete
  3. hehe. mentang2 wife die kurus.. masak sedaapp je memanjang. jeLEs toL! hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu hr2 baking lama2 sama besar dgn dato sri hahaha

      Delete
  4. hamboih meriah kaler kueh mueh pn nona kita..WE suka sgt apam polka dot...tapi tau makan je..nak buat memang tak lah kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu apam beras,sj je dot2 kn satu tu hehe..apom polkadot xtry lg...tgh tgu time nk buat tp xde masa lg...habis lh timbang pas ni

      Delete
  5. wah rajinnye nona, tangan seni ni, buat semue menjadi.. dija masak2 biase je dah, baking2 dulu selalu wat ngan adik, tak ade geng cam tak best pulak.. nanti la nak try jugak buat sorang2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lh dulu xde lah serajin ni...sekarang ada org tlg habiskan hehe

      Delete
  6. Nampak menariknya.Hebat2.Nona...nanti share resipi muffin tu ye.Sha nak try jgkla.Sebab sha pon suke baking.Kalau buat desert no 1.Bila tibe tang main course terus lemau.Hehe. :)

    ReplyDelete
  7. omaiiiiii....you are gifted nona!

    ReplyDelete