Thursday, 10 January 2013

Rumah itu syurga kita...

Rumah itu syurga kita.......Walaupun tak sehebat mahligai yg tersergam indah tapi cukuplah bagi kami berdua, syukur alhamdulillah dan yang penting ini adalah permulaan hidup baru kami suami isteri. Apartment 5 tingkat 3 bilik, rumah aku tkt 1, ok lah tak tinggi sgt senang org2 tua kami panjat tangga..sian mak nanti sakit lutut. Lagi pun aptmnt ni xde lif. Owner org india...ok lah uncle ni senang nego. bagi sewa RM550 sebln. Murah juga kan...Aptmnt ni luas juga enviroment ok boleh tahan...ada security grd..ada lot parking sendiri, depan rumah kami ada playground...best petang2 leh tgk budak2 main...

Masa mula2 tengok rumah ni dh rasa suka sebab rumah ni bersih, cuma satu tak suka color cat rumah tu...org yang sewa dulu cat rumah tu color PINK (wpun suka giler pink). Sikit2 tak pe lah dalam bilik ke tapi ni satu rumah...emm xnak xnak..."uncle boleh tukar cat color lain x?"..."boleh...mau color apa, nanti sy cat baru" fuyoo baikhati tau uncle ni dalam hati dh berbunga2 kepala otak dah siap sketch :p mcm le nak pindah rumah baru ni baru rumah sewa (rumah org pula tu).

Seperti yg dijanjikan sebelum pindah uncle tu dah cat satu rumah dengan color 'biege' pilihan ku. Color ni senang..boleh match dengan color lain. Sebab aku dan en.abg nak cat pic wall dengan warna hijau. Haa..lain tema ko dengan color pink... tapi mmg aku suka interior color hijau...sampai barang kt dapur, pinggan mangkuk pun mesti ada color hijau...En.abg ikut je sebab jawatan interior designer aku pegang...dia of course le big boss...

Rumah ni masa pindah kosong tak de apa2. Perabot dan barang2 semua kami beli. So senang nak menghias sebab semua barang2 kita punya. Kerja2 menghias mesti cik puan ni kan...bunga2 tak payah beli guna masa wedding dulu...ikutnya tak nak letak tapi tak berseri pula rumah org dh kawin xde munge...Hiasan ikut apa yang termampu je tak delah grand2...beli sikit2...

Jemputlah datang ke rumah..jemput2...sila kan masuk rumah mrs.pink n mr.blue...yang simple ni...

flower bouquet bilik pengantin dulu...cuma xde sirap dlm balang je hihi




 Dulu kita ngendap bilik pengantin baru...kali ni jom terjah bilik pengantin lama pula...tapi xde lah cadar pengantin bagai2 tu...nak tido biarlah selesa skit...cuma hias simple je...color mesti lah yang merangsangkan hahaha Merah ko....tapi color ni bagi mood yg sgt romantik dan ghairah auwww dan sexy gitu...memang color ni sinonim dan selalu dikaitkan dengan mood2 yg macam tu kan...sexy, hangat, berani... berani yang tak tahan tu...


Sambil2 tu ada juga tanam pokok skit...tu pun amik kat rumah mak. Orang kata bagi sejuk rumah. Sejuk mata memandang. Suka tanam pokok tapi malas siram...siram bila teringat jer...sian pokok tu...nasib baik pokok yg senang jaga...2 3 hari xsiram pun leh hidup lagi...






27 comments:

  1. cantiknyer rumah.....pndai deko rumah kan...

    ReplyDelete
  2. home sweet home!!! suka munga2 tu!!! best nona dah bole togetha2 ngn husband... jeles mode~
    murah nya nona dapat sewa tu... kat area mana ni dear??

    ReplyDelete
  3. waaaaaaa.. cantik nye rumah.. Nice :)

    ReplyDelete
  4. CIK MAH: deco simple je...perabot pun murah je org baru kawin katakan tp nona mmg suka hias rumah :)

    WE: betul..home sweet home wpun sewa je..rumah kita jg kan..igt nak sewa kt sh alm tp sewa mahal susah plk nk dpt...nona sewa area batu caves, tp kaw. ni byk melayu...keje sh alm huhu ulang alik le...penat skit...

    RINA: Thanks rina...rumah pgantin baru apa yg ada je kita hiayg penting kita selesa..

    ReplyDelete
  5. whoaa...mmg hebat LA nona. mesti hubby sayang giLEr nih. bLk umah sejuukk jek rase. xmacam Sya. uhukk

    Sya yg beLi umah sendiri pon xdeko cmni dear.. owh, pengsan. rase nk terjun katiL! hoho

    ReplyDelete
  6. nana teringin nak ada rumah sendiri. tapi nnt lepas kahwin dok umah mertua sebab tunang nana anak tunggal. terpaksa lah.

    ReplyDelete
  7. Cantik nya rumah.... pandai nona deco....
    byk bunga~...

    ReplyDelete
  8. bestnye rumah nonaaaaaa...cantik sgt...mcm dlm magazineee~~

    ReplyDelete
  9. Cantiknya rumah...... semua dah lengkap. Saya sewa gak. Tingkat 4 takde lif. Dah sampai atas, termengah mengah dah. ?. Saya tak hias sangat sbb dalam hujung tahun nak pindah lagi....

    ReplyDelete
  10. Walaweh...bagi jelah nona design apa pun...mesti kebabom cantik! Haida ingat nona stay area shah alam. Kat shah alam mmg tak dpt lah sewa RM550 tu.

    ReplyDelete
  11. ye ke batu caves kak? murahnya...kat mana? taman samudera eh? tengah cari rumah jugak ni

    ReplyDelete
  12. SYA: Kdg2 malas jg...deco pun sb pk kita jg nk duk rumah tu mesti nak nmpk cantik jg wpun sewa kan...xmampu lg nk beli rumah sendiri...bestnya sya lps kwin ada rumah sendiri boleh guling2 dan pengsan sesuka hati...hehe

    NANA: xpe..Nti nana hias lh rumah mak mertua cantik2...mesti dia suka n syg nana..klau tak pun bilik kita sendiri, mesti hubby suka tgk rumah cantik..

    DIYANA: Mulanya tak nk ltk bunga...nk ltk pokok yg ada daun je...

    TEHA: xde lah smpai tahap magazine...hahaa

    ReplyDelete
  13. ZARITH: Beli skit2 seblm kwin...penat tu tkt 4...smpai ats dh berpeluh2..nona tkt 1 pun dh rs penat (manja sgt hehe)..xpe hias ikut kemampuan kita kan..

    HAIDA: Hahaha ada je haida..betul sh alm rumah sewa mahal2...aptmnt 2 bilik je pun paling murah rm700-800.

    SHEPHA: ye Bt Cves,Desa Putra...cuba cari dkt2 masjid Amaniah situ kaw. melayu...

    ReplyDelete
  14. cantiknyeee..suka! rasa tenang je :)

    ReplyDelete
  15. cantiknyer rumah..nmpak selesa sgt2..barang2 pown da bnyak..sis nona ni mmg tgan kretip la..
    tibe2 xsabar nk hias rumah sndiri nnt ! hihi

    ReplyDelete
  16. MISSJUE: nona suka lepak kt rumah rs tenang je..lg pun rumah tu sejuk...

    ReplyDelete
  17. CIK FADH: brg beli skit2 seblm kawin..cik fadh kan pandai hias juga mesti vavavromm nye..sabar2 tak lama lg tu hehe..

    ReplyDelete
  18. nona, cantiknye rumah nona.. murah la sewe, dah la tiga bilik kan :) tu yang teringin nak rumah sendiri, sebab nak jugak jadi eric tau hee dija duk rumah mama dija lagi sementara ni, sebab nak sewe membazir, dah la rumah mak mertua pun dekat, kalau nak beli rumah sendiri baru la pindah teros :)

    ReplyDelete
  19. DIJA: Lagi best kalau rumah sendiri kan...
    CINTABELLA: sama2 kita kongsi idea

    ReplyDelete
  20. hiasi rumah baru anda dengan lampu hiasan comel...
    layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. dear, jatuh cinta dgn flower in clear vase tu! melting~

    ReplyDelete
  22. Cantik..lg2 dekat hall tu..semua nampak kena dan sesuai je..

    ReplyDelete