Tuesday, 2 October 2012

HIV Test...cuak

Sangat2 tekejut beruk bila call klinik kerajaan semuanya full. Adoiiii.....gilerrr macam mana nak kawin ni...kkShah Alam pun full, 23 Oktober baru ada kosong. Yang paling tak best semua KK result sebulan berkuatkuasa bulan 9. Punya lah kalut call en.abg suruh buat appointment kkKL pun sama fullll. Aku call kk area KL, yang ada cuma 2 Nov. result sebulan juga. Ayooooo..... dah macam kucing mati anak. Tak tak senang duduk aku, rasa nak jerit....cuak! makkkk camne nak kawin niiiii....

En.abg call kata kkSungai Buloh boleh walk-in tak yah apptmt. datang terus wat hiv test pastu tunggu result sebulan. Emmm...boleh lah dari takde langsung. Giler lagi sebulan lebih jer nak kawin hiv tak settle lagi...mana nak sisi borang, nak hantar borang lagi....peninggg. Selalunya result hari yang sama, dorg ckp ada sistem rosak sebab tu yang jadi result sebulan tu...ye ke ni?!!

Kami setuju nak g sg.buloh. Aku dari Shah Alam drive g ofis en.abg di bbs, senang g sekali. Bila dah sampai ofis dia cakap pejabat agama selangor (jais) kata boleh buat hiv test di mana2 klinik swasta kemudian bawa result g endorse dengan klinik kerajaan. Call kk semua cakap macam tu... Tak pasti lagi boleh ke tak ni...silap2 buat hiv di selangor tapi tak leh guna plk di kedah, tak ke naya kan...Nak kepastian lagi call abg ipar kat kedah tanya boleh ke hiv buat klinik swasta pastu endorse klinik kerajaan, pastu pej.agama kedah terima ke tak?!...Dia kata boleh! Fuhhh teramat2 lega dengar....Kami dengan senang hatinya g klinik swasta yang terdekat walaupun tadi masing2 dah membara...hmm sabarr....Tak de nak isi borang apa2 just isi kad klinik...doktor panggil masuk dan cucukkk....amik darah satu tiub...bayar sorang RM30. Masa en.abg amik darah aku berani tenguk tapi bila time aku plk kena amik darah aku tak berani nak tengok....huuuu 'seqeyau'...memang bab amik darah tak berani tengok walaupun aku pernah derma darah...tak sakit pun...ceee blagak nye, tadi takut kemain. Selesai sorang satu tiub pastu tunggu dalam 2 atau 3 hari je result dah keluar...Tunggu nak g endorse dengan kk dan amik borang di pej.agama saje lagi...Cepat ye abg jangan tangguh2 lagi...kita tak pasti lagi halangan apa plk lepas ni...

masa en.abg dicucuk sempat aku amik gambar, sib baik doktor tak terkejut cucuk tempat lain, doktor ni relax jer

2 3 hari tunggu result, tangan aku lebam lepas dicucuk

Keputusan dan keluar: non-reactive..alhamdulillah

12 comments:

  1. Nona, bukan sistem rosak memang peraturan baru macamtu. Cuma HKL je boleh dapat result on the sport sebab diorang still pakai express kit. Saya nanti buat hiv test kat HKL? Dapat maklumat pun dari diorang gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke..tu lah bila baca blog b2b yg dh buat hiv test kata bln 9 start peraturan baru sebulan br kuar result....klinik yg ckp sistem rosak tu mungkin tak bg kitaorg bising kot hehe...sy tak g plk hkl mungkin hrtu kepala serabut semua kk full tak tahu nak g buat kt mana...

      Delete
  2. Owh.. macamtu.. hopefully semuanya berjalan lancar k....

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap lepas ni semua berjln lancar...moga dipermudahkan..

      Delete
  3. buat kat swasta pun kena tgu 2,3 hari ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lh pasal...klinik ni xde express kit utk hiv test kot, dh le byr rm30, result kena tggu gak

      Delete
  4. salam nk tanye pas buat test kt klinik swasta..nk anta endorse kt klinik kerajaan lmbt jgk x? dorg banyak songeh x? tq =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam faridatul akmar... pas buat test g endorse kt kk kejap jer 1/2 jam pun leh siap kalau org tak ramai. G kt kk amik no. tggu doktor panggil, tjk hiv result pastu nti dia cop dan sain.

      Delete
  5. Oh ngee..seram lak tgk dia amik darah mcm tu..tehee...tak pe lah kot buat kat priavte mcm ni sebab dah darurat kan..tp mcm rugi lak wat kat private kan? RM 30, darah sebotol & result tunggu 2-3 hari lak..pas tu nak kena g endorse kat klinik gomen lak...kalau klinik gomen RM 1, kena tmbak sikit jek n then dapat result on the same day..emmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. mg rasa rugi sgt tapi masa tu dh tak terfikir nk g HKL ke klinik gomen ke..cuak pnya pasal

      Delete
  6. Hye Nak tanya that day u g endorse dekat KK mn yew??coz ada KK nak kne book appt just for endorse

    ReplyDelete
  7. Kalau nak dapat HIV result yang cepat dalam 5 minit, boleh beli dari www.hivtest.com.my. RM 48 sahaja

    ReplyDelete